zzs.lv

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka valdības vienai no galvenajām šī brīža prioritātēm jābūt vienota monitoringa centra izveidei, vienlaikus “atdzīvinot” Civilās aizsardzība sistēmu valstī.
„Mūsu pienākums ir iekšēji mobilizēties un izdarīt gadiem neizdarītos mājas darbus civilās aizsardzības jomā. Iniciatīvai jābūt no premjerministra Krišjāņa Kariņa par līdz šim tālākajā plauktā atlikto darbu izpildi, atbildību uzņemoties Iekšlietu ministrijai un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), kā arī pārējām ministrijām, katrai par savu jomu, un pašvaldībām, akcentē ZZS, atgādinot, ka atbildības definē Civilās aizsardzības likums.
Vienota monitoringa sistēma nodrošinātu ne tikai savlaicīgu risku apzināšanu, bet arī krīzes novēršanas vienotu koordināciju. Lielākā kļūda un drauds Latvijas drošībai ir nespēja mobilizēt savu laiku un resursus centra izveidē, akcentē ZZS.
ZZS līdzpriekšsēdētājs Edgars Tavars norāda: “Valsts drošība šodien ir arī Latvijas sabiedrības informētībā, kā rīkoties un kurp doties jebkāda apdraudējuma gadījumā. Šodien ar darbojošos trauksmes sistēmu būs par maz, ja cilvēkiem nebūs informācijas un zināšanu, kā šajā gadījumā rīkoties un kur doties. Tāpēc paralēli monitoringa centra izveidei, katrai pašvaldībai ir jāapzina un jāsagatavo reāli izpildāms, ne teorētisks plāns, kā sniegt palīdzību iedzīvotājiem trauksmes gadījumā, kas tai skaitā nozīmē, ka jārisina jautājums par drošu patvērumu. Tikai un vienīgi pašvaldību atbildība ir iedzīvotāju evakuācija vajadzības gadījumā.”
ZZS Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis atzīst, ka pēdējās desmitgadēs Latvijas sabiedrībai un atbildīgajām institūcijām nopietnas katastrofas asociējušās tikai ar filmām.
„Šodien ir laiks no filmām atgriezties realitātē. No runāšanas pie darbiem! Es ticu, ka Latvija ir drošībā, bet mūsu ticība ir jābalsta rīcībā par savu drošību. Tieši tāpēc pašvaldību uzdevumiem ir jābūt vairākiem: koordinācijas darbi un risinājumi attiecībā uz cilvēku drošību trauksmes gadījumā; vajadzības gadījumā tā ir arī vienošanās panākšana ar privātpersonām, kuru īpašumā šobrīd atrodas drošas patvertnes; vienota Monitoringa centra izveide; informācijas sagatavošana iedzīvotājiem par rīcību ārkārtas situācijā un  iedzīvotāju apmācība civilās aizsardzības pamata iemaņu apgūšanā,” norāda R.Bergmanis.

 

04.03.2022.